”Selalu Guna ‘Aircond’ Untuk Bagi Anak Tidur Selesa, Akhirnya Jadi Salah Satu Penyebab Pheumonia” Ibu Cerita Apa Terjadi Kepada…

Posted on

Dr. Pakar Paedeatric mula sahkan adik Am menghidap penyakit PNEUMONIA & BRONCHOLITIES. Lebih teruk dari itu, penyakit Adik Am menjadi semakin kompleks iaitu LYMPH NODES MEMBENGKAK sehinggakan terpaksa dilakukan pembedahan 3 tempat di lehernya..

Parents memang tak terkata apa2.. Penderitaan kita sebagai parents bila lihat anak2 kita jadi macam nie takde siapa boleh suscribe.. Dr. cuba siasat punca. Soalan demi soalan Dr. bertanya latar belakang keluarga, persekitaran dan gaya hidup.

Akhirnya apa yang Dr. boleh analisis ialah, salah satu puncanya adik Am terdedah kepada cuaca yang tidak bersih yang mengandungi bakteria.

Dr. Paed bertanya : Tidur dalam air-cond ke? Adakah dia terdedah dengan cuaca luar seperti shopping complex?

Ibu/Abah Adik : Ye Dr. setiap malam mesti dalam air-cond. Tak boleh ke Dr. Bahaya ke guna air-cond?

Dr. Paed : Begini, menggunakan air-cond sebenarnya lebih baik dari kipas, kerana air-cond mengeluarkan udara yang sudah di tapis melalui filter. Cuma masalahnya ialah kita tidak menyelenggara (service) air-cond rumah kita, menyebabkan air-cond menjadi tempat accumulate bakteria.

Maka angin yang keluar itu dipenuhi dengan bakteria dan kita sedut. Tambah pula bayi bawah usia 2 tahun yang mempunyai daya ketahanan antibodi yang ditahap paling minimum lebih mudah terdedah kepada pelbagai penyakit yang dibawa oleh bakteria dalam udara.

Kalau dah jadi macam nie sesal pon tak gunakan.. Anak dah terpaksa dibedah pun.. Masalah yang sangat simple, tapi kita ambil remeh.. Anak2 kita yang tanggung..

Air-cond WAJIB DISERVICE paling kurang sekali setahun WALAUPON IANYA MASIH SEJUK..
Kerana Coil Evaporator yang ada dalam unit indoor aircond dipenuhi dengan habuk yang mengumpul segala debu & bakteria. Dan udara itulah yang kita sedut dan masuk dalam paru-paru kita & lebih bahaya anak-anak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *